APS LIMBURG - APS en Lorenz therapie
APS LIMBURG - De Revolutionaire Pijnbestrijding
Gemini ziekenhuis Den Helder vraagt aandacht voor Lorenz therapie
 
Gepubliceerd op 10 november 2008, 19:41 bron; Noordhollands Dagblad
 
Den Helder
 
Het Gemini Ziekenhuis in Den Helder verwacht een grote toestroom van patiënten voor de Lorenz therapie. Als enige ziekenhuis in Nederland heeft het Helderse ziekenhuis drie jaar gewerkt met deze methode voor elektrische stimulatie van zieke weefsels. Het ziekenhuis meldt opmerkelijke resultaten.
Het Helderse ziekenhuis kocht het in Italië ontwikkelde apparaat als laatste redmiddel voor patiënten met een zeer slechte doorbloeding. Dankzij de Lorenz therapie bleken in veel gevallen open wonden eindelijk te helen en kon amputatie worden voorkomen.
Ook patiënten met andere chronische aandoeningen hebben baat bij de therapie. Onder meer bleken orthopedische klachten en whiplash verrassend goed behandelbaar. ,,Zestig procent van de patiënten kunnen we helpen'', zegt projectleider Guus Verblauw, die pleit voor een wetenschappelijke studie.
 
Onderzoek: Electrostimulatie en hartcoherentie een innovatief koppel
In het Gemini ziekenhuis te Den Helder kwam de afdeling research en development, medio 2004 in aanraking met de Lorenz Therapie, volgens de M.E.T methode, identiek aan APS therapie waarbij ook gewerkt word met M.E.T. methode.
Deze therapie komt uit Italië en wordt ondermeer toegepast bij mensen met chronische wonden en vaatproblemen. Simpel gesteld, bestaat uit het toedienen van lichaamseigen elektrische pulsen, met als gevolg dat het gestimuleerde weefsel weer wordt geactiveerd, drempelpotentialen op celniveau normaliseren waardoor er vasomotoriek en angiogenese op gang komt, terwijl anderzijds het ATP (= energie) niveau toeneemt.
angiogenese (vorming van nieuwe bloedvaten)
polyneuropathie (beschadiging aan de zenuwen)

De met een proefapparaat( Lorenz therapie) behaalde resultaten waren dusdanig goed dat besloten werd deze nieuwe therapie in Nederland aan te melden bij de ziektekosten verzekeraar (Univé) als zorgvernieuwingsproject.
Er kwam snel toestemming van de directie en de ziektekostenverzekeraar om met deze therapie van start te gaan op de functieafdeling van het Gemini Ziekenhuis. Ondanks de gebruikelijke scepsis bij nieuwe therapieën werden toch verschillende patiënten met chronische wonden verwezen voor deze therapie. Bij deze patiënten viel het op dat zij vaak gestrest waren, niet alleen vanwege de pijn maar ook vanwege de aanvaarding van de wond.
Stress bleek een grote stoorzender voor de effectiviteit van de behandeling.
Ook dit probleem wilden we tackelen om een zo groot mogelijke verbetering voor de patiënt te kunnen realiseren. Na enig zoeken werd het Stress Reductie Programma ontdekt.
Besloten werd de elektrostimulatie gelijktijdig toe te passen met hartcoherentie. Wat direct opviel was dat het niveau van stimuleren duidelijk verlaagd kon worden, de therapie beter geaccepteerd werd door de patiënt en de wonden ook sneller dicht gingen.
Het effect: een verbetering van de effectiviteit van de Lorenz therapie onder invloed van hartcoherentie.
Al snel volgde verschillende andere patiënten categorieën, zoals patiënten met nek- en schouderklachten en polyneuropathie die op deze manier geholpen werden.
Nu na 2 jaar met deze combinatie gewerkt te hebben, kunnen wij concluderen dat het een goede combinatie is. Ruim 70% van de patiënten verbeteren op dit moment met de toepassing van deze combinatie. ook word sinds kort gewerkt met APS. apparatuur volgens APS instituut Heteren, de heer M. Uytdewilligen om zo de wachtlijst te verminderen.

Bron; Dr.Guus Verblauw werkzaam in het Gemini Ziekenhuis te Den Helder.